De voordelen van een samenlevingscontract
Tegenwoordig gaan er steeds meer mensen ongetrouwd en zonder trouwplannen samenwonen. Veel stellen denken echter niet na over de juridische kant van hun relatie. In zo’n situatie is een samenlevingscontract dé oplossing! Dit document legt verschillende afspraken vast over bijvoorbeeld financiën, bezittingen en andere belangrijke zaken.
Met een samenlevingscontract creëer je een solide basis voor je relatie. Het geeft je de vrijheid om zelf te bepalen hoe je bepaalde zaken regelt. Ook biedt het in onverwachte omstandigheden een bescherming. Denk hier aan een relatiebreuk of overlijden. In deze blog bespreken we de belangrijkste voordelen van een samenlevingscontract. Lees hieronder verder!
Financiële duidelijkheid en zekerheid
Met een samenlevingscontract creëer je voor beide partners financiële zekerheid. Hierin leg je namelijk vast hoe de kosten verdeeld worden. Denk hier aan de huur of hypotheek van je huis, de boodschappen die je wekelijks doet en andere uitgaven. Ook maar je in het contract duidelijke afspraken over het beheer van (gezamenlijke) rekeningen. Hierdoor heb je een idee waar je aan toe bent en voorkom je mogelijke misverstanden.
Ook biedt het contract bescherming voor eventuele schulden van je partner. Wanneer je dit contract niet hebt, kan je aansprakelijk gesteld worden voor de schulden die je partner heeft gemaakt. Dankzij dit contract kun je dit uitsluiten. Hierdoor bescherm je ook je eigen financiële situatie.
Bovendien kun je met dit contract vastleggen hoe je omgaat met grotere aankopen. Dit zijn dan de verdeling van de kosten of andere dure apparaten. Je creëert duidelijkheid door deze zaken van tevoren te bespreken en vast te leggen. Hierdoor kun je latere discussies en conflicten in de toekomst voorkomen.
Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan is kan een samenlevingscontract zorgen dat je tijdelijk genoeg hulp krijgt om weer op je voeten te komen wanneer je uit huis wordt gezet. Misschien moet je wel ergens je spullen opslaan in een locker. Dan kan een grootvakstelling de perfecte oplossing voor je bieden. Deze kun je huren en laten plaatsen in deze locker als je het nodig hebt. Ook is deze speciaal gemaakt om verstelbaar te zijn voor verschillende spullen die in grootte of gewicht kunnen afwijken van elkaar. Een grootvakstelling heeft nog meerdere voordelen. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan nu onze blog over de voordelen van een grootvakstelling!
Juridische bescherming
Een ander voordeel van een samenlevingscontract is de juridische bescherming als je relatie onverhoopt eindigt. Zonder contract kan de verdeling van bezitten namelijk erg complex worden. In dit contract leg je vooraf vast hoe je hiermee om wilt gaan.
De regeling voor de gezamenlijke woning is vooral belangrijk. Je kunt hierin afspreken wie het huis mag behouden of hierin mag blijven wonen. Ook kun je bespreken hoe je de verkoopopbrengst deelt met elkaar. Meubels en andere gezamenlijke aankopen kunnen ook worden vastgelegd in het samenlevingscontract.
Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van je gezamenlijke woning en tuin. Wil je bijvoorbeeld liever kunstgrasveld in plaats van echt gras omdat het makkelijker te onderhouden is? Dan kun je dit ook makkelijk in het contract verwerken. Hierdoor creëer je niet alleen op papier, maar ook in je directie leefomgeving meer ruimte voor qualitytime samen, zonder je druk te hoeven maken over onderhoud of onvoorziene situaties. Kunstgras kan ook erg duurzaam en milieuvriendelijk werken. Wil je meer weten over de voordelen van kunstgras? Lees dan onze blog daarover!
Je kunt jezelf veel stress en onzekerheid besparen door deze zaken vooraf te regelen. Mocht het fout gaan, weet je precies waar je aan toe bent. Dit brengt rust en zorgt ervoor dat je ook bij een breuk, op een respectvolle manier uit elkaar kunt gaan.
Erfrechtelijke onderdelen
Met een samenlevingscontract kun je ook voordelen krijgen op het gebied van erfrecht. Zonder contract heb je, als samenwonende partner, zo goed als geen wettelijk erfrecht. Dankzij het contract kun je dit wel regelen, zodat in het geval dat één partner komt te overlijden, je partner niet met lege handen achterblijft na jouw overlijden.
Na het overlijden van jezelf of je partner kun je bijvoorbeeld de keuze krijgen om je huis te verkopen of door te gaan met de hypotheek en deze uiteindelijk door te halen. Beide kunnen voordelen hebben, maar het laten doorhalen van je hypotheek kan voor verschillende financiële voordelen zorgen. Denk hier aan een nieuwe lening aanvragen bij de bank. Wil je meer voordelen weten over het doorhalen van je hypotheek? Lees dan onze blog hierover!
In het contract kun je vastleggen dat je partner rechten heeft op een deel van je nalatenschap. Er kunnen ook afspraken gemaakt worden over het gebruik van de gezamenlijke woning na overlijden. Hierdoor krijg je zekerheid en voorkom je dat je partner plotseling op straat komt te staan. Het is, in dit soort situaties altijd handig om voor de zekerheid een reserve sleutel te laten bijmaken.
Ook biedt een samenlevingscontract mogelijkheden voor fiscale voordelen. Hiermee kun je afspraken maken over de verdeling van je pensioen. Dit kan uiteindelijk de belastingdruk van je partner verlagen na jouw overlijden.
Kort samengevat is een samenlevingscontract veel meer dan een juridisch document. Het kan worden gezien als een ware investering in je relatie. Je denkt samen na over belangrijke zaken, wat de band tussen jou en je partner kan versterken. Ook kun je met een samenlevingscontract misverstanden voorkomen.
Ook dwingt het je om een open communicatie te hebben over gevoelige onderwerpen. Dit kan juist goed zijn voor je relatie op de lange termijn. Je leert elkaars verwachtingen beter kennen, waarmee je samen kunt bouwen aan een sterke en duurzame toekomst.