voordelen koperspiraal

Wat is een koperspiraal?

De koperspiraal, ook bekend als het koperhoudende intra-uteriene apparaat (IUD), is een populaire vorm van anticonceptie. Het is een klein, T-vormig apparaat dat in de baarmoeder wordt geplaatst door een gezondheidszorgprofessional.

De geschiedenis

Koperspiralen hebben een rijke geschiedenis en zijn al decennia lang een betrouwbare anticonceptiemethode.

Hoe werkt het?

 1. Koper als Spermicide: De koperspiraal bevat een kleine hoeveelheid koper, een metaal dat natuurlijke spermicide eigenschappen heeft. Wanneer het in de baarmoeder wordt geplaatst, geeft het geleidelijk koperionen vrij. Deze ionen zijn giftig voor spermacellen, waardoor ze inactief worden en niet in staat zijn om een eicel te bevruchten.
 2. Voorkomen van Bevruchting: Door de aanwezigheid van koper verandert het IUD de chemische omgeving in de baarmoeder en de eileiders. Deze verandering is vijandig voor zowel sperma als eieren, wat de kans op bevruchting aanzienlijk vermindert.
 3. Beïnvloeden van de Baarmoedervoering: De koperspiraal kan ook lichte ontstekingsreacties in de baarmoeder veroorzaken. Deze reactie is niet schadelijk voor de vrouw, maar het creëert een omgeving die niet bevorderlijk is voor implantatie, mocht er toch bevruchting optreden.
 4. Langdurige Werking: Eenmaal geplaatst, blijft de koperspiraal continu actief. Het vereist geen dagelijkse aandacht zoals sommige andere anticonceptiemethoden en is daardoor een 'zet-het-en-vergeet-het'-type anticonceptie.
 5. Omkeerbaarheid: Als een vrouw besluit zwanger te willen worden, kan de koperspiraal eenvoudig door een gezondheidszorgprofessional worden verwijderd, waarna de vruchtbaarheid snel terugkeert.

Het is belangrijk te vermelden dat, hoewel de koperspiraal zeer effectief is in het voorkomen van zwangerschap, het geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's). Het gebruik van een condoom wordt nog steeds aanbevolen voor SOA-preventie.

Lees ook:  Voordelen geen koffie drinken

De voordelen

 1. Langdurige Bescherming: Een van de grootste voordelen van de koperspiraal is de langdurige werking. Afhankelijk van het type kan een koperspiraal tot 10 jaar effectief blijven. Dit biedt een lange periode van bescherming zonder dat de gebruiker zich dagelijks zorgen hoeft te maken over anticonceptie.
 2. Niet-hormonaal: In tegenstelling tot veel andere vormen van anticonceptie, bevat de koperspiraal geen hormonen. Dit is een belangrijk voordeel voor vrouwen die hormonale anticonceptie willen vermijden vanwege bijwerkingen, medische redenen of persoonlijke voorkeur.
 3. Hoge Effectiviteit: Koperspiralen behoren tot de meest effectieve vormen van anticonceptie. Ze hebben een succespercentage van meer dan 99% in het voorkomen van zwangerschap.
 4. Geen Dagelijkse Aandacht Nodig: Zodra de koperspiraal is geplaatst, vereist het geen dagelijkse aandacht zoals de pil of andere anticonceptiemethoden. Dit gemak maakt het een aantrekkelijke optie voor veel vrouwen.
 5. Omkeerbaarheid: Hoewel het een langdurige vorm van anticonceptie is, is de werking van de koperspiraal volledig omkeerbaar. Wanneer een vrouw besluit zwanger te willen worden, kan de spiraal eenvoudig worden verwijderd en keert de vruchtbaarheid gewoonlijk snel terug.
 6. Onmiddellijke Terugkeer van Vruchtbaarheid: Na het verwijderen van de koperspiraal kan een vrouw bijna onmiddellijk zwanger worden. Er is geen vertraging in de terugkeer van vruchtbaarheid, zoals soms het geval is bij hormonale anticonceptiemethoden.
 7. Menstruatiecyclus Blijft Natuurlijk: Omdat er geen hormonen betrokken zijn, blijft de natuurlijke menstruatiecyclus van een vrouw onveranderd. Dit is gunstig voor vrouwen die hun natuurlijke cyclus willen behouden.
 8. Bescherming tegen Endometriumkanker: Studies hebben aangetoond dat het gebruik van een koperspiraal het risico op endometriumkanker kan verminderen.
Lees ook:  Voordelen van yoga

Uitgelicht

Recent

Voordelen geen koffie drinken

Voordelen koud water drinken

Voordelen veel water drinken

Voordelen appelazijn drinken

© De voordelen van
- 2024